SannaKauppinen

Kuka turvaa sinun arkesi?

Kuka turvaa arjen, kun resurssit heikkenevät kymmenillä miljoonilla ja samaan aikaa nostetaan keskusteluissa esiin monia uusia uhkatekijöitä?

Suomessa on Euroopan vähiten poliiseja. Keväällä julkaistusta Sisäministeriön sisäisen turvallisuuden selonteosta voi lukea, miten muun muassa poliisin valmiusajat, tavoittavuus ja tutkinnan tehokkuus ovat laskeneet entisestään. 

  • Poliisin toimintavalmiusaika heikkeni 2015 kaikkein kiireellisimpien tehtävien kiireellisyysluokassa 1,1 minuuttia.
  • Lähes 4 prosentissa hälytyksistä poliisin vasteaika oli yli tunnin ja 10 prosentissa hälytyksistä poliisin saapuminen kesti yli 40 minuuttia
  • Suomessa on kuntia, joissa vain noin joka toisella hälytystehtävällä poliisi on ollut paikalla alle tunnissa hälytyksestä
  • Niin sanotuista pimeistä jutuista, joissa tekijää ei valmiiksi tiedetä, selviää noin 20 prosenttia
  • Raiskauksista noin puolet jää selvittämättä, jos tekijää ei tiedetä. Pahoinpitelyistä jää selvittämättä lähes kaksi kolmesta. Omaisuusrikoksista vain noin joka kolmas selviää.
  • Selonteko: http://www.intermin.fi/download/67644_julkaisu_082016.pdf?b06b2f9eb280d388

Syyskuussa suojelupoliisi vastasi hallintovaliokunnan lausuntopyyntöön ja nosti esiin suomen turvallisuusriskit: Siinä nostettiin esiin terrorismiuhkina äärioikeisto, äärivasemmisto, radikaalit vaihtoehtoliikkeet, suomeen kohdistuva tiedustelu, hybridivaikuttaminen ja kyberuhat. Ei tarvitse miettiä kuin itsenäisyyspäivän tapahtumia, niin tiedostaa näiden työllistävän vaikutuksen poliisille.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2016-AK-75745.pdf

Toinen huolta herättävä lausunto tuli pohjoismaisilta poliisiliittojen johtajilta: "Haluammekin esittää hätähuudon koko Pohjolan poliisien puolesta. Raiteiltaan suistunut kehitys on vaarassa romuttaa niin perustavia yhteiskunnallisia arvoja, että nyt on aika viheltää peli poikki ja muuttaa kurssia."

http://www.paivanlehti.fi/pohjolan-poliisiliitot-julkaisivat-hatkahdyttavan-hätähuudon/  

Mutta tätäkään uutista ei noteerattu eikä lehdet kirjoitelleet. Ruotsista kantautuu jatkuvasti uutisia, miten siellä on häiriökäyttäytyminen lisääntynyt, eikö nyt pitäisi alkaa varmistelemaan, ettei samat ongelmat rantaudu tänne?  Mm. poliisiylijohtaja on lausunut haastattelussa, että on huolissaan resursseista.

Selonteosta huolimatta valtion budjetissa vähennettiin poliisien toimintamäärärahoja reilusti, mm. rikostorjunnasta 11.6 milj. euroa, valvonnasta 8 milj. euroa ja hälytystoiminnasta 4 milj. euroa. Poliisin nettomenot vuonna 2015 olivat 733,9 miljoonaa euroa. Ensi vuoden tavoite on 687,6 miljoonaa euroa, joten vähennystä on yhteensä 46,3 miljoonaa euroa.

Alkutalvesta tehtiin lisäbudjetti, jossa annettiin poliisille vielä 8.5 miljoonaa euroa, mutta ensi vuonna poliisin toimintamäärärahat ovat silti yli 30 miljoonaa euroa pienemmät kuin tänä vuonna. Tämä on mielestäni käsittämätön yhtälö. Miksi ollaan hiljaa ja annetaan ymmärtää, että kaikki on hyvin turvallisuuden suhteen, vaikka tilastot ja viralliset kannanotot kertovat jotain ihan muuta? Lehdissä on kirjoitettu harhaanjohtavasti, että poliisi sai lisärahaa, mutta näinhän se ei ole, vaan ainoastaan pienennettiin hieman budjettivähennyksen suuruutta.


Viikonloppuna oli Kuhmossa piiritystilanne, mihin lehtitiedon mukaan lähti poliiseja myös Oulusta, 250 km päästä. Hetken siis kesti, ennen kuin lisäjoukot olivat paikalla. Millainen vahvuus mahtoi jäädä Ouluun pikkujouluyöksi huolehtimaan pakallisesta turvallisuudesta ja järjestyksestä? Mistä saakka sinulle tulee apu hädän hetkellä? Jos sinua huolestuttaa nykyinen suuntaus, niin käy täyttämässä poliisiresurssien turvaamiseksi tehdyn kansalaisaloitteen kannatusilmoitus ja markkinoi sitä myös muille. Asialla on kiire. Nimiä tarvitaan kaikkiaan 50 000 viimeistään 7.1.2017, jotta aloite saadaan eduskunnan käsittelyyn.

Linkki aloitteeseen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2085


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaElonen kuva
Tarja Elonen

Niinpä, kuka turvaa minun ja läheiseni sekä muiden kanssaihmisten arjen Suomessa eteläisimmästä kärjestä pohjoisimpaan kolkkaan, kun poliisin resurssit hupenevat hupenemistaan.
Tämä on monipuolisesti tilannetta Suomessa valaiseva kirjoitus, asiallinen ja faktoja käsittelevä.

Minulla on yksi kokemus poliisin resurssien puutteesta, onneksi vain yksi. Autooni murtauduttiin vuosi sitten syksyllä eräänä yönä, murto havaittiin aamulla ja siitä tehtiin asianmukainen rikosilmoitus, joka lienee jonkun pinon alimpana - en edes odota, että sitä tutkittaisiin, mutta jää edes tilastoihin. Poliisi joutuu resurssien puuttuessa priorisoimaan lukuisissa tilanteissa toimintaansa, ymmärrän sen vaikka tietysti minua harmittaa.

Olen miettinyt sitä, että minkälaisen viestin päättäjät/poliitikot kansalaisille antavat näistä resursseista päättäessä.
Minusta se vaikuttaa tältä:
päättäjä/poliitikot päättävät poliisin toimintamäärärahoista (tietoisesti vähennetty)
=> pienehköt rikokset/rötökset jäävät tutkimatta/selvittämättä
=> ei siis seuraamuksia
=> pienehköjä rikoksia/rötöksiä voi huoletta tehdä
=> ja koska niitä voi/saa tehdä seuraamuksitta
=> tähän on päättäjien/poliitikkojen hyväksyntä/lupa
Tutustukaa https://www.facebook.com/poliisialoite/?fref=ts

Jotain me kansalaiset voimme yrittää tehdä, jotta meillä olisi oikeita poliiseja kentälle ja tutkintaan: Annetaan kannatusilmoitus blogissa olevan linkin kautta.

Toimituksen poiminnat